Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrypty w grach
Autor Wiadomość
Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 18:32
Skrypty w grach
Skrypty w grach

Najczęstsze błędy w doborze
Skrypty. Wszechobecne w grach, mnóstwo ich na forum, każdy chce mieć ich jak najwięcej by jak najbardziej zmodyfikować swoją grę! Niestety, nie zawsze jeden do drugiego pasuje. I nie chodzi nawet o to, że się żrą. Chodzi o to, że do siebie nie pasują...
Wyobraźmy sobie grę, dynamiczną, z wartką akcją, mnóstwem efektów, feerią barw i orgią dźwięków. Jest! Jest przeciwnik! Adrenalina podniesiona akcją na ekranie i uprzednim przebiegnięciem całej mapki na czas przyspiesza rytm naszego serca... Podchodzimy do przeciwnika i...
Włącza się taktyczny system walki...
Nieciekawie, prawda? A takich błędów można popełnić jeszcze więcej.
Najczęstszym z nich jest pchanie wszystkiego na ekran, wklejanie każdego skryptu, który ma "HUD" w nazwie. I tak mamy HUD złota, punktów życia, many, doświadczenia, do tego ekwipunku, portret gracza, jego poziom, profesję, paski głodu, pragnienia i zmęczenia i jeszcze do tego minimapę. Oczywiście, da radę to wszystko upchnąć jakoś sensownie, ale mnóstwo jest przy tym przerabiania kodu, grafik... A niektóre HUDy jeszcze się nie lubią ze sobą... I co dostajemy? Pięć pasków z których nie wiadomo który co pokazuje, minimapę z mnóstwem kolorowych kropeczek, portret naszego bohatera, pełno cyferek, jeszcze ikony statusu na górnej krawędzi. A nie dajcie Bogowie jeszcze przejdziemy do innej lokacji! Od razu wyskoczy nam grafika z jej nazwą, a po drugiej stronie z informacją o zdobytym achievemencie! Aż strach z kimś rozmawiać, bo zostanie nam kilkukratkowy pasek widocznej mapy...
Zresztą, widać tendencję do pchania wszystkiego gdzie się da - po niektórych menusach. Niczego nieświadomi klikamy w grze escape by obejrzeć nasz ekwipunek. Dobra, ale gdzie on jest..? Bestiariusz, achievementy, mapa świata, dziennik misji... Drugi bestiariusz? Zapisz, wczytaj, opcje, wyjdź, plecak, status... "Dobra, nie wchodzę do ekwipunku, w statusie sprawdzę" - myślisz. Nic bardziej mylnego! W statusie kolejne siedem kart! Statystyki zabijania potworów, ulubiona broń, pancerz, zaklęcie i para majtek, kiedy który status mieliśmy i przez ile czasu podsumowane w formie wykresu pajęczynowego, statystyki postaci również... Jest, ostatnia karta, "ekwipunek"... Nareszcie... "Dobra, co my tam mamy..?" A mamy wiele - broń, tarcza, ukryta broń, księga zaklęć, hełm, zbroja, nogawice, naramienniki, karwasze, rękawice, buty, amulet, wisiorek, pierścień1, pierścień2, skarpetki...
I wreszcie dowiadujemy się o tym, że nasz bohater ma na sobie "Wełniane Onuce +1SPD"...
Kolejny problem - niewykorzystany potencjał. Nie zdziwiłbym się widząc Edisona wrzuconego po to, bo w jednej, jedynej nocnej scenie świeci się kominek... A, no tak, system dnia i nocy też tylko dla tej sceny jest zainstalowany, bo przez resztę gry po prostu wyłączona jest zmiana pór dnia...
Następny, częstszy chyba nawet od błędu zawalonego ekranu jest błąd tłumaczenia. Nie ma go! I wchodząc do bestiariusza widzę "10 skalny golem's was killed"... Aż się przykro człowiekowi robi, że ktoś nawet do skryptu nie zajrzał...
Co jeszcze mnie osobiście irytuje? Domyślne grafiki. Rozumiem, że zrobienie HUDa ekwipunku od podstaw tak, żeby go dobrze wymierzyć może być trudne, ja to naprawdę rozumiem! Ale chyba przekolorowanie go przesuwając JEDEN suwak w GIMP-ie nie przekracza możliwości przeciętnego ośmiolatka?
Ale żeby nie było, że tylko narzekam - kilka rad jak do jakiej gry owe skrypty najlepiej dobrać.

Porady
Gra akcji
Szybka, dynamiczna. Tutaj walka powinna się rozgrywać na mapie. Najlepiej użyć jakiegoś systemu z HUDami typu Vampyr. Pop-upy mile widziane, ale nienachalne. Nazwa mapy, info o zdobytym przedmiocie, coś z aczikami. Właśnie - acziki sprawdzą się tu lepiej, niż dziennik zadań. Bestiariusz też się przyda, ale raczej wywoływany z jakiejś książki w domu bohatera, niż z menu.

Sandbox
Chcesz nowe buty? Zrób je! Idź do lasu, zabij dzika i zanieś skórę do szewca! Tutaj obowiązkowy jest Synthesis Shop. Bestiariusz, dziennik misji, mapa świata w menu. System walki może być właściwie dowolny. Na pewno użyć trzeba skryptu dnia i nocy i popranie go wykorzystać - zmiana grafiki okien nocą, sklepy otwarte tylko w dzień, jakiś NPC stojący gdzieś tylko nocą, etc. Edison? Nocą niezbędny. Ponadto pochodnia choćby, czy skrypt na zasięg widzenia gracza. Minimapa również przydatna, tak jak skrypt głodu, pragnienia i wyczerpania

Taktyczna
Rzuć buffa na warriora, to będzie miał 2xDMG tego axa +5 do STR! Koniecznie taktyczny system walki, taki jak choćby w HOMM! W ostateczności taktyczny, rozbudowany sideview - Melody lub Takentai. Mnóstwo dodatkowych statystyk, szans procentowych, zaklęć wzmacniających, przedmiotów w bitwie... Statystyki również mile widziane! HUD? Raczej zbędny. No, może nazwa lokacji i paski HP i MP wszystkich członków drużyny. Zmiana cen w trakcie gry mile widziana. Podobnie jak zmiana statystyk przeciwników zależnie od pory dnia.

Liniowa
"Idź tam i tam, zabij żuki, to powiem ci, jak zginął twój ojciec". Hudy? Zbędne. Mapa świata w menu? Zbędna! Teleporty, SynthShop, Bestiariusz, dziennik zadań? Niepotrzebne! Co się wobec tego w takiej grze przyda? Jaki skrypt? Właściwie to... Chyba żaden. Bo jakiego skryptu użyć w grze, która prowadzi nas za rączkę od początku do końca? Ewentualnie coś upiększającego grę, jak sugerują niżej ;-)

Przygodowa
Dziennik zadań musi być! Podobnie jak i pamiętnik. No i dobry byłby jakiś skrypt na czytanie książek. Oprócz tego Edison, może zasięg widzenia eventów, czy coś innego do sekwencji skradankowych. Evidence locker też przydatny, podobnie jak HUD ekwipunku. I czas. System dni i nocy zależący od klatek animacji i do tego zegar. Dobry też okazać się może rozbudowany system wiadomości. I PhoneSystem lub coś w ten deseń.

Horror
Ciemno... Ciemniej... Jedna mikstura lecząca w plecaku... Tutaj obowiązkowy będzie Edison, ograniczone pole widzenia też się przyda, a może nawet mgła wojny? Same mgły zresztą też dodadzą klimatu, a jest na to skrypt. Podobnie jak i na dźwięk kroków i... Bicie serca! To z pewnością doda grze klimatu... Jeśli to ma być survival, warto znaleźć jeden z wielu skryptów ograniczających ładowność naszego plecaka.

Jeśli macie jeszcze jakieś rady odnośnie doboru skryptów, piszcie :-)
Jeśli macie sprawdzone zestawy skryptów, również możecie je tu wrzucać z zaznaczeniem, do jakiej gry się nadają...

Ostatnio zmieniony przez Angius Sob 02 Lip, 2011 23:31, w całości zmieniany 1 raz  

Aruka21 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 09:42
Zajefajny poradnik. Dzięki że wymieniłeś kilka przydatnych skryptów.
Na pewno użyję.
Oto link:http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?p=73129#73129

Zyska Sławę Królem Będzie,
Kto Się Uświadomi We Śnie,
Kto Zdobędzie Szczyt W Błękicie,
Będzie Tym Co Jest Na Szczycie.

MrDawnok 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 10:10
Kurde!znowu jestem drugi szlak!No nic następnym razem będę pierwszy!

Szczerze?Poradnik %#?*!sam ograniczam ilość skryptów do tych najpotrzebniejszych.

W grze sandox nie zastosujemy pochodni z minimapką obrazkową bo się gryzą ;-(

Ocena:6/6

http://www.forumgalonum.pun.pl/viewtopic.php?id=5

"Bliski przyjaciel, czy to nie właściwe określenie dla kogoś, kto już przestał być bliski?"

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 12:45
Mam pochodnię i minimapę obrazkową. Dzaiałają :-)
Wystarczy na początku gry włączyć switch aktywujący minimapę.

PaKiTos 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 14:03
Co do liniowej to można dodać UMS, CMS i CBS :)

Fakty:
1.Widzisz mój podpis
2.Jesteś w internecie
3.Czytasz
4.Siedzisz przy komputerze
5.Jesteś na UltimaForum
6.Twój nick to Gość

kiedys tu bylo fajniej... coz gospoda rma forever
chwala tym ktorzy nadal robia w 2k

MrDawnok 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 08:47
Cytat:
Mam pochodnię i minimapę obrazkową. Dzaiałają :-)
Wystarczy na początku gry włączyć switch aktywujący minimapę.

Mi nie chciało działać ale pewnie to dla tego, że gra zawieszała mi się z nieznanych powodów.(nie chodzi o ilość skryptów bo miałem ich niewiele, a anty lag nie pomógł)

Do liniowego można dodać inny system walki i jakieś skrypty "upiększające" typu map slide...

"Bliski przyjaciel, czy to nie właściwe określenie dla kogoś, kto już przestał być bliski?"

PaKiTos 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 13:01
Przecież już to powiedziałem....

Fakty:
1.Widzisz mój podpis
2.Jesteś w internecie
3.Czytasz
4.Siedzisz przy komputerze
5.Jesteś na UltimaForum
6.Twój nick to Gość

kiedys tu bylo fajniej... coz gospoda rma forever
chwala tym ktorzy nadal robia w 2k

MrDawnok 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 08:37
Cytat:
Przecież już to powiedziałem....

:mrgreen:
A ja dodałem Map Slide...

P.S Angius dodaj HORROR

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 02 Lip, 2011 23:33
Dodałem horror i wasze sugestie ad. gry liniowej ;-)

Tony 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011 19:36
Mógłbyś dodać jeszcze tryb Escape

Pozdrawiam Tony

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Czw 07 Lip, 2011 19:37
Mógłbyś coś zasugerować? Osobiście nigdy nie słyszałem o grze typu escape robionej w RM-ie...

MrDawnok 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011 08:17
Escape...Jedyne co mi się kojarzy to...http://www.youtube.com/watch?v=w1uCa4z4fyY

ale o grze takiego gatunku??nie słyszałem...

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011 15:09
Pewnie chodzi o gry z serii Escape The Room - http://room-escape.grajteraz.pl/ - coś w ten deseń.

Tony 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 09 Lip, 2011 19:05
Coś w tym stylu! Angius i takie coś jak escape w minecraft! Coś takiego pół na pól ale więcej to Angiusta

Pozdrawiam Tony

Odpowiedz do tematu