Ogłoszenie |
Administracja Forum
|
Tworzenie instalacji gry |
Autor |
Wiadomość |
Angius
Nie wkurzać

Preferowany:

Pomógł: 104 razy Dołączył: 30 Paź 2010 Posty: 1276 Skąd: wROCK
|
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 16:53
|
|
Tworzenie instalacji gry
|
Czasem zdarzy się tak, że z jakiegoś powodu szwankuje nam tworzenie pliku instalacyjnego bezpośrednio z makera. Jest to znana bolączka PL wersji...
Możliwe, że chcecie wydać gdzieś swą grę i nie dawać dostępu do żadnych materiałów, a ponadto stworzyć profesjonalny wygląd.
Jest na to recepta...
Przygotowanie do tworzenia instalatora
Najpierw musimy skopiować folder naszego projektu. Nie wiem jak w innych systemach, ale na WinXP jest to Moje Dokumenty/RPGVX/NazwaProjektu. Kopiujemy i wklejamy najlepiej na pulpit.
Teraz usuwamy plik projektu - nie będzie potrzebny, a dałby tylko dostęp do naszych materiałów.
Jeśli chcemy zamieścić RTP - wrzucamy do odpowiednich folderów. Jeśli używamy innej czcionki, tworzymy folder Fonts i tam to wrzucamy. Jak kto chce może dodać i bibliotekę RGSS. Jeśli nie zamieszczamy RTP, od razu przechodzimy do następnego punktu.
A brzmi on Zabezpieczanie. Klikamy każdy folder w naszym projekcie PPM (Prawym Przyciskiem Myszy) i wybieramy Właściwości. Następnie zaznaczamy ptaszkiem Tylko do odczytu oraz Ukryty Grze nie przeszkodzi to w dostępie, ale skutecznie utrudni dostęp osobom postronnym. Gdy widoczny będzie już tylko plik gry i plik danych, zamykamy folder - jest już gotowy do kompresowania.
Tworzenie instalatora
IMO najlepszym programem do tego celu jest InstallCreator - jest darmowy, intuicyjny i łatwy w obsłudze. Można go pobrać za darmo stąd, zaś spolszczenie stąd.
Nie będę opisywał tworzenia instalatora krok po kroku, bo kreator uruchamiający się przy starcie poprowadzi was za rączkę lepiej niż ja. Powiem tylko, że na początku wybrać musimy katalog, czyli folder w którym znajduje się to, co instalator ma wypakować.
I to wszystko, moi mili
Tak stworzony plik możemy już wpakować do archiwum *.RAR lub *.ZIP i wysłać na Mediafire |
|
|
Melvin

Preferowany:

Ranga RM:

|
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 17:02
|
|
|
Dobry tut.
Jednak lepszym programem jest "Instal Shield", albo "Inno Setup Compiler". |
________________________ MelvinClass:
|
|
|
|
Angius
Nie wkurzać

Preferowany:

Pomógł: 104 razy Dołączył: 30 Paź 2010 Posty: 1276 Skąd: wROCK
|
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 17:05
|
|
|
Cóż, ja proponuję IMO najprostszy w obsłudze, do tego po polsku. Ma wszystko czego trzeba
Zresztą, nie trzeba korzystać z tego programu, można z innego. Ważne jest to, by dobrze zabezpieczyć projekt. |
|
|
MrBoomGood

Preferowany:

Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Kwi 2011 Posty: 292 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 11:02
|
|
|
Racja "Inno Setup Compiler" jest lepszy, ale tutek bardzo dobry ;) |
|
|
|
Cyrixe

Preferowany:

|
Wysłany: Sob 07 Kwi, 2012 16:28
|
|
|
Hey! Jak próbuje zainstalować spolszczenie to mi wyskakuje że mam złą wersję programu... |
________________________ 89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika.
Jeśli należysz do pozostałych 11% wklej to do swojego podpisu.
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |